Subhanallah, Muslimah ini Melahirkan Cepat dan Mudah Hanya Berbekal Sarung jadi Viral

0
69

Hadirnya anak tentu sangat ditunggu. Terlebih bagi pasangan yang telah lama belum dikaruniai, seorang ibu tentunya mau melahirkan secara normal.

Namun, proses persalinan itu memiliki banyak berisiko. Sehingga terkadang harus dilakukan operasi agar bisa mengeluarkan buah hati dari kandungan ibunya.

Tak hanya itu, proses persalianan juga dapat mempertaruhkan nyawa. Sehingga banyak ibu yang berharap proses persalinannya dimudahkan.

Nah, terkait hal tersebut, ada seorang ibu yang membagikan tips menarik. Dilansir dari akun Facebook Syamira Osman, dirinya telah melakukan cara yang telah diajarkan oleh ibunya.

Hasilnya, Syamira melewati persalinan dengan lancar. Selain itu, dalam unggahannya dia juga mengatakan tak merasa sakit berlebihan saat persalinan.

Dalam tulisannya itu Syamira menuliskan dia telah memakai sarung atau celana di atas perut. Hal itu dikatakan agar bayi di rahim berada di posisi yang tepat.

Syamira mengatakan memakai sarung ataupun kain itu baik dilakukan untuk ibu mengandung hingga hari persalinannya tiba. Dia juga meanambahkan agar mengonsumsi kapsul minyak kelapa murni.

baca juga:  MAMAH, 3 Hal Inilah yang Akan Membuat Kamu Bangga Menjadi Ibu Rumah Tangga

Hal itu bertujuan untuk melembutkan daerah yang berisiko mengalami robek. Alhasil, saat persalinan Syamira mengatakan prosesnya berjalan lancar.

Begini tulisan asli dari Samira :

Tips beranak .

Masa mengandung kan hayla dah masuk 5bulan mcm tu , wan hayla a.k.a nenek hayla suruh umy pakai kain atau seluar atas perut.

Kalau seluar tu susah la . Pakai kain sarong jugak yg senang pakai mesti atas perut . Sampai la nak beranak pom pakai mcm tu . Katanya untuk bg anak turun elok dan duduk pada kedudukan nya .

Tips lagi yg dia bg tiap kali mandi hisap air hujung rambut tu . Ni nak bg senang beranak . Tapi tak mampu nak buat sebab terpotong rambut jadi pendek ? .

Masa 7 bulan umy dah start minum air selusuh yg wan ambilkan dgn ustaz . Ni air selusuh minum setiap hari . Yg ni bukan air selusuh yg bila jalan dah bukak bru kena minum .

Sambil2 tu umy amalkan makan kapsul minyak kelapa dara . Kapsul tu juga umy cucuk dgn jarum ambil minyak dia dan buat urutan perineum kat laluan bersalin tu . Ni tujuan untuk lembutkan kawasan tu dan kurangkan risiko berkoyak .

Ok . Bila 36weeks tu umy tiba2 rasa perut mengeras lain mcm . Rasa tak selesa tapi tak sakit . Pagi pukul8 umy pergi hospital nak check tengok2 dah buka 2cm . So kena la tahan wad sebab 36weeks jalan dah buka . Duduk la umy di dalam wad tapi tak sakit .

Petang tu wan hayla datang bawa kan milo panas campur dengan manjerin dan telur ayam kg 2biji mentah2 suruh umy habiskan semua tu . Ni nak bg ada tenaga dan cepat jalan buka. Sambil2 tu umy buat jalan itik pusing katil umy ?

Tiba2 lepas pada tu kuar darah . So nurse kata tu tanda nak bersalin dah tu . Tapi tak sakit lagi juga . Tunggu la dulu

Lepas magrib tiba2 rasa tak sedap perut . Rasa contraction . Lepas isyak makin kuat . Pukul 11 pm mcm tu check jalan 9cm . So umy di suruh ambil barang2 baby sebab dah nak masuk labour room . Umy masih boleh berjalan ke labour room . Tak sempat naik wheelchair ? .

Masuk labour room nurse pecah kan air ketuban dan check jantung baby . Elok je siap check tu terus umy teran hahahahha tak tahan .kuar la hayla sekali teran .

Alhamdullilah takde koyakkan apa2. Baby pom sihat hendaknya ? Dalam 15minit umy dok labour room .

Berbaloi jugak umy amal segala tips2 tu . Tak cuba tak tahu kan . Mungkin rasa macam leceh dan mengarut tapi yang penting semua dengan izin Allah . .

Rindu nak beranak lagi

Hmm.. bagaimana menurut bunda sekalian? semoga menginspirasi ya bun…Sumber :sumber:www.cantikalamiah.com

baca juga:  Negara-negara Ini Puasanya Cuma 10 Jam Ada juga yang kurang dari Itu, Negara mana saja?